Hij is DJ, presentator, Zapp voice-over, wereldreiziger, brutale interviewer maar vooral all-round muziekliefhebber: FunX’s Fernando Halman.

Doordeweeks kun je iedere ochtend op FunX van 7:00 tot 10:00 opstaan met zijn show Start. Als hij vrij heeft vliegt hij de wereld over om de groten der aarde te spreken voor zijn blog NandoLeaks. Via deze hobby heeft hij een rij supersterren ontmoet waar Ivo Niehe nog een puntje aan kan zuigen. NPO3.nl spreekt Fernando na een lange week werken en vraagt zich af: wat doet Fernando dit weekend?

Zo, wat ga jij dit weekend doen?
Dit weekend moet er gewoon worden gewerkt, want de opnames voor het Zapp-programma Ron’s Kasteel beginnen. Maar als het even kan duikt Fernando de bioscoop in, want op vrijdagmiddag gaat Fernando in de ‘weekendmodus’. “Weekendmodus is series kijken, muziek maken en films kijken. Familie opzoeken als het nog tussendoor kan, het is vooral laid back ontspannen entertainment.” En dat heeft hij dan ook wel echt verdiend. Iedere dag gaat de wekker drie uur ’s ochtends – of ’s avonds, het is maar hoe je ernaar kijkt – zodat hij om kwart voor vier de trein naar de FunX-studio in Rotterdam kan pakken. “In een normale wereld zou ik om zeven uur naar bed moeten gaan, maar in mijn wereld ga ik pas tien, soms elf uur naar bed. Soms pak ik ook een middagdutje mocht ik daaraan toekomen, haha.” Lol.

Je zou Fernando na James Brown ’the second hardest working man in showbizz’ kunnen noemen. In zijn vrije tijd gaat hij voor zijn plezier naar LA om zijn idolen te interviewen. Als hij eenmaal op stoom komt volgt een serie namedropping op Champions League-niveau. Hij kwam laatst bij Xzibit over de vloer, Shaggy en Maxi Priest lieten hem even wat nieuwe muziek horen, Craig David appte hem een bedankje voor zijn support, hij kreeg een knuffel van Gloria Estefan, hij ging naar de bios met de zoontjes en neefjes van Michael Jackson en hij interviewde Chris Brown en Rihanna. “Weet je, dan merk je dat die Amerikanen toch best wel onder de indruk zijn.”

Wat vind je eigenlijk van de urbaninvasie in Nederland?
Dat vindt Fernando prachtig! In zijn twaalf jaar bij FunX heeft hij de opkomst van de Neder-urban van dichtbij zien gebeuren. Een paar jaar geleden werd hiphop weggezet als ‘een fase’, maar sinds de opkomst van Spotify is de muziek volgens hem niet meer te stoppen. Jonge artiesten kunnen nu precies maken wat ze tof vinden en het zelf online verspreiden. In 2006 draait Fernando de eerste succesvolle radiosingle van Kempi ‘Zoveel Stress’ en nu ziet hij het gigantische succes van Broederliefde. “Het mooie is dat het zichtbaar is geworden. Urban is altijd populair geweest onder jongeren, maar het is nog beter, nog veelzijdiger geworden.”

Muziek is voor Fernando universeel en overstijgt lands- en taalgrenzen. Want zo zag hij onlangs hoe het Nederlandse publiek helemaal uit zijn plaat ging bij een optreden van MHD “en die gozer rapt constant in het Frans”. Qua talent van eigen bodem tipt hij Dimello, die met zijn Engelse muziek best weleens “de nieuwe Chris Brown” kan worden. Of latin-artiest Rolf Sanchez die nu al meeschrijf op de plaat van latin-superster Nicky Jam – bekend van ‘El Perdon’ met Enrique Iglesias. In het Nederlands is er tot slot Momi, die de “nieuwe rap guy” is in de ogen van Fernando.

Als Fernando eenmaal gaat is er geen stoppen meer aan. Gevraagd wie hij ooit nog eens zou willen spreken noemt hij Denzel Washington en Oprah, maar hij voegt snel toe dat hij nog wel even kan doorgaan. Over muziek in alle mogelijke vormen kan hij ook uren praten, maar het gesprek loopt ten einde.

Tof! Heb je nog adviezen?
“Mensen moeten hun dromen najagen want als het denkbaar is, is het mogelijk. Visualiseren is realiseren. Ik heb nu al dingen in mijn carrière gedaan waar ik trots op ben. Omdat ik het niet kon. Mijn ex-vriendin lachte me ooit uit in de auto omdat ik zei dat ik 50 Cent ging ontmoeten. Drie jaar later zat ik met hem op de bank.”