De schoolact Peer van het Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap uit Middelburg is met het nummer Change Me uitgeroepen tot Beste Schoolact tijdens de finale van de Buma Music Academy 2014. Peer treedt daarmee in de voetsporen van de succesvolle rockband FreeBeer, de winnaars van vorig jaar. Juryvoorzitter Eric van Tijn: “Ook in deze finale hebben we weer gezien dat de Nederlandse middelbare scholen echt barsten van het muzikale talent. Gericht muziekonderwijs zoals de Buma Music Academy helpt dat jonge talent zich optimaal te ontwikkelen!”

Twintig acts waren 1 mei uitgenodigd om zich voor een bomvolle MuzyQ in Amsterdam te presenteren tijdens de landelijke finale van de Buma Music Academy. Na een spannende climax die live te volgen was via YouTube, won uiteindelijk Peer van het Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap uit Middelburg onder begeleiding van Music Master Lange Frans. Met het nummer Change Me wisten zij de jury anoniem achter zich te krijgen. Zanger Auke de Lange (16) van Peer is trots dat zijn band in de voetsporen mag treden van FreeBeer, die inmiddels veel succes heeft en dit jaar zelfs al heeft opgetreden op het Eurosonic Noorderslag Festival. Auke de Lange: “Stiekem wel gehoopt dat we zouden winnen maar dat we nu ook écht hebben gewonnen is natuurlijk vetgaaf!”

Gratis lesprogramma
De Buma Music Academy is een initiatief van Buma Cultuur en heeft als doel het muziekonderwijs in Nederland te ondersteunen. Buma directeur Frank Helmink ziet een duidelijke groei in de belangstelling voor het gratis lesprogramma dat de Buma Music Academy sinds 2012 de middelbare scholen aanbiedt: “Dit jaar deden 150 scholen in het Voortgezet Onderwijs mee met onze instructie-video’s, interactieve opdrachten en gratis toegang tot professionele muzieksoftware. En het is natuurlijk geweldig te zien dat zoveel scholen óók hebben meegedaan aan de strijd om de Beste Schoolact. Voor mij een bewijs dat muziekonderwijs op middelbare scholen echt leeft bij jongeren. We zijn dan ook van plan om de Buma Music Academy de komende jaren nog breder uit te rollen. Muziekonderwijs mag geen ondergeschoven kindje worden in het huidige onderwijs. Ons doel? Dat de leerlingen van alle middelbare scholen in Nederland ons lesprogramma gaan gebruiken!”