English versionFernando Halman

fernandosmall

“Fernando Halman is behalve een autoriteit, steeds meer het gezicht van de urbanscene geworden.”
Gijsbert Kamer, popjournalist de Volkskrant en juryvoorzitter Pop Media Prijs 2015.

Zijn liefde voor muziek en praten combineert hij vijf dagen per week als dj van de ochtendshow Start op radiozender FunX. Als voice-over van Zapp vertelt hij kinderen in heel Nederland naar welke programma’s ze gaan kijken. Zonder moeite zweept hij het publiek van een event op en ook voor interviews met grote internationale sterren draait hij zijn hand niet om. Met zijn stem als instrument bewijst Fernando Halman al jaren dat hij van alle markten thuis is. Toen hij na de middelbare school niet voor een Rechtenstudie ging, maar koos voor een carrière in de muziek- en entertainmentwereld, stond zijn Arubaanse moeder niet te springen. Toch was zij degene die hem uiteindelijk stimuleerde om toch die kant op te gaan. Fernando Halman is inmiddels een bekende naam, of beter gezegd een bekende stem in Nederland.

Radio
Met zijn deelname aan de dj-wedstrijd Hey DJ van BNN zette Fernando zijn eerste stappen in de radiowereld. De overgang naar jongerenzender FunX maakte hij in 2004. Bij het best beluisterde station voor jongeren in de Randstad presenteert hij sinds 2009 de ochtendshow Start. Hierin ontvangt de dj elke ochtend interessante gasten. Fernando is niet bang om vragen te stellen en krijgt daardoor de meest bijzondere dingen gedaan: Caro Emerald, Xander de Buisonjé en Anna Drijver hakkend in de FunX-studio, Antonie Kamerling die openhartig vertelt over zijn depressie en eenzaamheid en Charly Luske die toegeeft ooit een politiewagen bekrast te hebben. Ook helpt Fernando luisteraars elke werkdag op te starten met nieuwe muziek nog voordat die officieel wordt uitgebracht en neemt hij het laatste nieuws over games, mode, films en sport door.

Voice-over
Vol enthousiasme zet Fernando zijn stem in om kinderen te vertellen wat ze gaan zien bij Zapp, het kinderblok van de NPO. Sinds 2009 is hij de vaste voice-over van programma’s als SpangaS, het Jeugdjournaal en Het Klokhuis. Hiernaast is Fernando ook stemacteur. In 2012 nam hij de rol van Murray de Mummy voor zijn rekening in de animatiefilm Hotel Transylvanië. Het jaar daarop was hij niet alleen te horen in de animatieserie Max Steel als Jefferson Smith, maar ook als Smulsmurf in de animatiefilm De Smurfen 2. Fernando ‘speelt’ ook Cyborg in de Cartoon Network hitserie Teen Titans GO! En op Disney Channel verleent hij zijn stem aan Craig van de sitcom K. C. Undercover. Daarnaast spreekt Fernando ook bioscooptrailers in, dat deed hij bijvoorbeeld voor Race Naar De Maan en Robinson Crusoe.

Hosten
Grote menigtes opzwepen kan Fernando als geen ander. Moeiteloos warmde hij het publiek al op tijdens events als Noorderslag, Zomercarnaval en Parkpop, maar net zo makkelijk doet hij dat als presentator van kickboksgala’s. Ook is hij regelmatig te zien als host, discussieleider of interviewer bij informatieve bijeenkomsten of filmpremières/persconferenties waarbij de acteurs aanwezig zijn (release Ride Along 2 met Ice Cube en Kevin Hart).

Beeld
Van 2007 tot 2010 was Fernando wekelijks te zien op televisie. Hij was drie seizoenen de muziekexpert van het muziek- en lifestyleprogramma URBNN en liet kijkers van RTL5 kennis maken met de nieuwste films en dvd’s in Take 5.Maar ook internationale sterren als 50 Cent, Gloria Estefan en Jamie Foxx zijn door hem geïnterviewd. Ook heeft Fernando in 2012 middelbare scholieren enthousiast gemaakt voor de Buma Music Academy waarvoor hij niet alleen het project uitlegde in een promofilm, maar ook het lespakket aan elkaar praatte. In 2016 was Halman een van de presentatoren van het programma NPO EINDEXAMEN op 101tv.

Muziekproducties
Fernando’s passie voor muziek kan hij niet alleen kwijt in zijn radioshow, maar ook door zelf muziek te maken. Hij produceert onder andere radiojingles voor zijn ochtendshow Start, bedacht de muziek waar presentator Ajouad El Miloudi in het kinderprogramma Basta overheen rapte en maakte het nummer Dit Is Voor M’n Boiz op het Partysquad-album De bazen van de club. Onder de naam Dulzura produceert Fernando ook nummers voor zichzelf met diverse internationale artiesten. Zo bracht hij vijf artiesten met roots in onder andere Korea, de Dominicaanse Republiek en Albanië samen op het nummer Rahhh. En met muzikant Ray Neimann bracht hij in de feelgood popsong Paris een ode aan Parijs.

Muziekdeskundige
Altijd op zoek naar nieuwe muziek, steunt en ontdekt Fernando nieuw talent in zijn radioprogramma op FunX. Zo was hij de eerste die muziek van Ronnie Flex, Jayh, Broederliefde, Mr Probz, Diztortion en Natalie La Rose draaide op de radio. Door persoonlijk contact te onderhouden met de artiesten, is hij heel snel op de hoogte van hun nieuwe releases. Voor al deze primeurs creëerde hij niet alleen een platform op de radio in de vorm van het item NandoLeaks. Ze zijn voor muziekliefhebbers ook online terug te vinden op zijn website NandoLeaks.com. Daar kunnen ze op basis van genres op zoek gaan naar nieuwe muziek. Al deze kennis resulteert erin dat Fernando in andere media als muziekexpert aanschuift. In 2016 deed hij dat bijvoorbeeld in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV over de enorme populariteit van de urbanscene in Nederland.

Vloggen
Als radiodj maakt Fernando een hoop interessante dingen mee door alle gasten die langs komen in zijn show. Sinds juni 2015 verwerkt hij die allemaal in vlogs op zijn YouTube-kanaal, en geeft daarmee een kijkje in zijn wereld. Van een promotour langs scholen met Gers Pardoel, een interview met Kevin Hart of pannalessen van straatvoetballer Soufiane Touzani, er is weinig dat niet op camera wordt vastgelegd.

Nog niet genoeg te weten gekomen over Fernando? Hier zie je hem in actie: